Burgonya a Marson

Ridley Scott új sci-fije, a Mentőexpedíció (The Martian) főszereplője a Matt Damon által alakított Mark Watney űrhajós, aki egy váratlanul feltámadó homokvihar miatt a Marson ragadt. Extrém körülmények közepette is a legteljesebb elszántsággal küzd, kalandok során át  a felmentő sereg érkezéséig.

Mind a négy éven keresztül. Ugyanis nagyjából ennyi idő múlva érkezik a következő expedíció. Mark nem is vesztegeti az idejét, azonnal nekilát kiszámolni, vajon mennyire elegendőek a tartalékai. Kiderül, hogy nem sokra, így aztán bele is vág a munkába, konyhakertet készít, örül a szépen fejlődő burgonyának, és megreparálja a marsjárót, hogy megtehesse a találkozóhoz hiányzó 3200 kilométert. Mindeközben persze a NASA-nál sem pihennek. Amint rájönnek, hogy életben maradt, tüsténkedni kezdenek, pénzt, időt, fáradtságot nem kímélve azon vannak, hogy minél hamarabb eljuttassanak hozzá egy kisebb élelmiszercsomagot és később talán meg is mentsék.

krumpli a marson 2Az egész történet nagyszerűsége abban rejlik, hogy megmutatja a tudomány és a racionalitás erejét. A film leegyszerűsítve arról szól, hogy mi történik, ha egy tudós a Marson reked. A rendező szerint a Mentőexpedíció a Robinson sci-fi változata, ami az alap szituációra igaz is, de megemlíthető, még Jule Verne Rejtelmes szigete, ahol ugyan többen rekednek egy szigeten, ám a technológiai leleményesség jóval nagyobb szerepet kap (már persze a 19. századi tudomány állásának megfelelően).

A főszereplő karaktere – Mark Watney, akit Matt Damon alakít – egy baromi okos és talpraesett fickó, aki tud röhögni a saját baklövésein. Watney alapvetően egy életvidám, optimista alkat, aki nem omlik össze, hanem küzdeni akar. Ugyan tudja, hogy a hat főre szóló élelem az űrhajóban nem tartana ki a menetrend szerinti következő űrrakéta érkezéséig, viszont történetesen botanikus a szakmája, és tudását kamatoztatva krumplifarmot hozhat létre a bázison. 

Mentőexpedíció-ban, rengeteget magyarázzák, hogyan lehet minél kevesebb holtsúllyal útnak indítani egy felszálló egységet, vagy milyen módon lehet krumplit termeszteni a mostoha marsi körülmények között. Nincs benne semmi maszlag, ez nem technoblabla, elvileg minden megtörténhet így, ilyen formában.

krumpli a marson 3

Csak a számolgatás marad: a marsi bázis hány négyzetméterén kell krumplit termeszteni, hogy kitartson négy évig?

A film tartalmaz egy egyetemes üzenetet: Az előttünk álló akadályok, legyenek bármilyen nehezek is, végül leküzdhetőek.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.